Gheorghe Cojocaru: „Vestea privind decizia Comisiei Europene de a propune Parlamentului European anularea obligativităţii vizelor pentru cetăţenii din Republica Moldova, ca răspuns la îndeplinirea condiţionalităţilor Planului de Acţiuni RM-UE, este o notă bună dată guvernului de la Chişinău, care se numără astfel printre câştigătorii Parteneriatului Estic. Dar vizează şi Kievul, care şi-a suspendat, în ultimul moment, participarea la cursa de asociere la comunitatea europeană. Dacă cetăţenii din Republica Moldova vor putea să călătorească liber în spaţiul Schengen, peste un an de zile, cetăţenii ucraineni vor avea un alt tratament din partea ţărilor UE şi asta, este clară, pentru că autorităţile de la Kiev ezită să facă pasul decisiv spre asocierea cu Bruxellesul.”
Europa Liberă: Chiar dacă posibila ridicare a vizelor pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost anunţată, ca un merit al guvernării şi al Republicii Moldova, unii se întreabă dacă nu cumva acest gest, înainte de Vilnius, este un paliativ. Adică ca să nu ceară mai mult Chişinul, unul din fruntaşii Parteneriatului Estic, mai ales, după ce Ucraina s-a retras din pluton sau se retrage din pluton.
Gheorghe Cojocaru: „Conformarea şi respectarea criteriilor europene, în materie de liberă circulaţie, este o condiţie esenţială pentru orice aspirant la integrarea în Uniunea Europeană. Dar, totodată, această decizie a Comisiei Europene trebuie privită şi din perspectiva ultimelor turnuri de situaţie de la Kiev. Nu se ştie cu exactitate dacă anularea obligativităţii vizelor de intrare în spaţiul european pentru cetăţenii din Republica Moldova urma să aibă loc chiar la acest sfârşit de an sau poate că ceva mai târziu, dar ceea ce se ştie cu certitudine este faptul că preşedintele Comisiei Europene, Emanuelo Barosso, a făcut publică aceasta, în primele zile, după ce autori