Scris de S.P.D. si A.S. - Ies la iveală primele vestigii istorice pe șantierul din centrul Timișoarei: muncitorii care excavează în Piața Sfântul Gheorghe au dat peste colțul de nord-vest al cele mai vechi biserici din Cetate. Lucrările începute prin proiectul de reabilitare a centrului istoric al oraşului trebuie oprite, în prag de iarnă, au anunţat, joi, reprezentanţii Primăriei Timişoara. Încep cercetările arheologice în zonă.
Biserica iezuită peste care au dat acum muncitorii din Piaţa Sf. Gheorghe a fost, de fapt, descoperită și cercetată de echipa profesorului dr. Florin Drașovean în 2006, odată cu lucrările la linia de tramvai. De săptămâna viitoare vor începe ample cercetări arheologice în acest areal, pentru a se obține avizele cerute de lege.
„Prima biserică în acest sit a fost construită în secolul al XIV-lea. După 1552, când Timișoara a fost cucerită de turci și transformată în pașalâc, edificiul a devenit Moschee imperială, ei fiindu-i arondat și un cimitir. După 1716, vechea biserică a fost demolată și s-a construit biserica Sf. Gheorghe. Biserica iezuită a funcționat aici până prin 1908-1910, când, din motive edilitare, a fost dărâmată”, a precizat prof. dr. Florin Drașovean.
Istoricii se așteaptă la descoperiri importante odată cu șantierul pentru amenajarea zonei pietonale, legate de castrul Tymes de la 1266, de domnia regelui Carol Robert de Anjou, extinderea din vremea lui Iancu de Hunedoara și epoca ce i-a urmat. De săptămâna viitoare, în zonă vor începe cercetări arheologice ample, a precizat directorul Muzeului Banatului, arheologul Dan Ciobotaru.
Reprezentanţii Primăriei Timişoara au anunţat, joi, oprirea lucrărilor de reabilitare în Piaţa Sf. Gheorghe.
„Pe şantierul din Piaţa Sfântul Gheorghe, lucrările au fost sistate, deoarece muncitorii au descoperit un zid, la o adâncime nu prea mare. Au fost anunţaţi arheolo