Mână în mână cu sindicatele, foştii directori ai societăţii au închis ochii la supradimensionarea personalului, la furturi şi la lucrări de mântuială făcute pentru beneficiari pretenţioşi. Acum, SISEE Moldova are datorii de peste 30 milioane de euro.
Cum se duce pe tobogan o firmă de stat? Explicaţie simplă, în cinci fraze. „A plecat de la Servicii Energetice Dobrogea un angajat, spunând că se duce în privat. După o săptămână a venit înapoi plângând, după ce a văzut că în mediul privat chiar se lucrează. Lucra la montat eoliene şi era forţat să urce pe stâlp cu punga pentru nevoi după el, pentru că era cronometrat. La stat nu este aşa. La stat vin la serviciu la 10 şi pleacă la 14”. Aşa începe descrierea situaţiei de la Servicii Energetice Moldova, fosta SISEE Moldova, actualul administrator judiciar al firmei, Sinan Mustafa. Societatea, care a cumpărat la începutul anilor 2000 transformatoare de la deputatul Relu Fenechiu, este acum într-o situaţie aproape fără ieşire. Cu datorii totale de 140 de milioane de lei, în condiţiile în care activele abia ajung la 105 milioane, Servicii Energetice Moldova Bacău, care are filială şi în Iaşi, a pierdut lupta în actualul mediu concurenţial, pe mâna directorilor şi a sindicatelor.
1.500 de salariaţi
În 2005, SISEE Moldova era pe locul doi între societăţile cu profil de mentenanţă a instalaţiilor de distribuţie a energiei electrice din România. Avea peste 1.500 de angajaţi şi era singurul furnizor de astfel de servicii de pe piaţă. Societate pe acţiuni aparţinând statului, desprinsă din fosta IRE, SISEE Moldova avea filiale în toate judeţele regiunii, inclusiv la Iaşi. “Erau încă şapte entităţi similare în România, cărora li s-a alocat activitatea de mentenanţă. Transportul şi distribuţia energiei electrice au rămas la Electrica. Comenzi erau foarte multe la acea vreme. SISEE se ocupa de tot ce înse