Câteva mii de suceveni au asistat, joi seară, la defilarea cu torţe a formaţiunilor ISU Suceava şi la spectacolul folcloric organizat în centrul municipiului Suceava cu ocazia împlinirii a 95 de ani de ani de la unirea Bucovinei cu România.
Festivităţile care au marcat împlinirea a 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România au început joi dimineaţă, când au fost organizate şedinţe festive ale Consiliului Judeţean Suceava, Colegiului Prefectural Suceava şi Consiliului Local Suceava, dar şi simpozioane ştiinţifice organizate de Muzeul Bucovinei în colaborare cu Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava privind istoria Bucovinei.
La şedinţa festivă a CJ Suceava, trei suceveni născuţi în anul 1918 au primit medalii omagiale, distincţiile urmând să fie acordate şi altor 73 de suceveni născuţi în urmă cu 95 de ani.
Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, în deschiderea şedinţei festive, că ziua de 28 noiembrie este una cu încărcătură simbolică pentru Bucovina, în acest an împlinindu-se 95 de ani de la unirea cu România.
El a spus că în judeţul Suceava trăiesc 76 de persoane născute în anul 1918, trei dintre exponenţii acestei generaţii, Frăsina Pintilie, Maria Adomincăi Andrieş şi Vasile Tulbure fiind invitaţi la şedinţa festivă unde li s-au înmânat medaliile omagiale la împlinirea a 95 de ani de la unirea Bucovinei cu România.
Nechifor a precizat că toţi ceilalţi 93 de suceveni născuţi în anul 1918 vor primi medalii omagiale.
La vernisarea unei expoziţii fotografice documentare privind istoria Bucovinei, primarul Sucevei, Ion Lungu, a arătat că în acest an se sărbătoreşte Ziua Bucovinei în mod "semioficial" întrucât proiectul legii privind declararea zilei de 28 noiembrie ca Ziua Bucovinei a fost votat de Senat şi a primit avizul comisiilor de specialitate din Camera Deputaţilor, arătând că până la împlinirea a o sută