Turnul de apă şi artă din cartierul Pantelimon din Bucureşti va fi inaugurat duminică, de Ziua Naţională a României. Bucureştenii vor putea admira oraşul de la 37 de metri înălţime, vor bea vin fiert şi vor descoperi ce se întâmplă în interiorul turnului, luând parte la un inedit experiment vizual şi acustic.
Pentru cei care se întreabă dacă există viaţă „după blocurile gri“, avem o veste bună: monotonia marilor construcţii ceauşiste nu este pentru totdeauna. Dovada? De curând, într-unul dintre cele mai mari şi mai gri cartiere-dormitor din Bucureşti, în cartierul Pantelimon, s-a produs o „fisură“: Turnul de apă şi artă. Proiectul constă în revitalizarea unei construcţii industriale – turnul de apă al Postăvăriei Române – şi demonstrează că regenerarea urbană începe să dea semne de viaţă şi în Bucureşti.
Marea inaugurare, de 1 Decembrie
Marea inaugurare a turnului are loc pe 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, începând cu ora 13.00, când bucureştenii sunt aşteptaţi să se bucure de toate experienţele pe care Turnul de apă din Pantelimon le oferă. Construcţia este situată pe strada Morarilor numărul 1.
Vizitatorii vor descoperi ce se întâmplă în interiorul turnului, unde vor lua parte la un experiment vizual şi acustic, conceput de de artiştii Suzana Dan, Cătălin Creţu şi Şerban Jipa. De asemenea, ei vor ciocni un pahar de vin şi vor putea urca cele 170 de trepte, descoperind o panoramă spectaculoasă a oraşului. Interiorul turnului poate fi „spionat“ şi din exterior prin ferestrele special „săpate în turn“. În plus, toţi cei care vor dovedi cu o poză că au escaladat turnul vor primi certificate simbolice.
Turnul de apă din Pantelimon, înainte şi după renovare
Industrial şi artistic, în acelaşi turn
Turnul înalt de 37 de metri încă îşi îndeplineşte funcţia de bază, aceea de a creşte presiunea în sistemul de alimentare cu apă