41 de generali şi contraamirali ai Armatei Române au ieşit la pensie, ca efect al modificării Legii privind statutul cadrelor militare, care a scăzut vârsta de pensionare a generalilor sub 60 de ani, între 56 şi 59 de ani, în funcţie de numărul de stele deţinut în grad. Astfel, numărul de generali ai Armatei s-a redus aproape la jumătate. Deşi unii dintre ei au cerut prelungirea menţinerii în activitate, aşa cum prevede legea, ministrul Apărării Mircea Duşa a refuzat să acorde vreo prelungire, au explicat pentru gândul oficiali din Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
Preşedintele Traian Băsescu nu a fost de acord cu această modificare legislativă, el retrimiţând legea la reexaminare în Parlament, iar PDL a atacat la Curtea Constituţională legea. Judecătorii au constatat însă că modificările respective sunt în acord cu Constituţia, iar parlamentarii au menţinut prevederile, astfel că Băsescu a fost obligat să promulge modificările legii 85/2005. Concesia obţinută în Parlament a fost ca modificările respective să se aplice doar la nivelul MApN şi Ministerului Afacerilor Interne, nu şi la serviciile secrete.
La vremea respectivă, Băsescu a arătat că 41 de generali ai Armatei vor ieşi la pensie, adică aproape 50% din total, lucru care ar crea instabilitate în Armata Română şi care ar deranja partenerii NATO. Conform preşedintelui, Armata are peste 90 de generali. Dintotdeauna însă s-a pus problema că Armata Română are prea mulţi generali şi că nu este organizată după standardele moderne ale NATO.
Oficiali ai MApN au declarat însă pentru gândul că acest val de pensionări nu afectează activitatea Armatei: “Oamenii sunt la vârsta pensionării, conform modificărilor legii 85. Ei au avut dreptul să ceară prelungirea activităţii, însă ministrul Duşa nu a aprobat nicio cerere. Nu este niciun efect negativ, nu se termină Armata cu cei 41 de generali”. @N