Cancelarul Germaniei Angela Merkel: „Am pornit la discuţii cu idei foarte diferite, şi de aceea a durat ceva timp. Dar acum chiar avem şanse ca în 2017 să putem spune că oamenilor le este mai bine“
După negocieri-maraton, partidul cancelarului german Angela Merkel şi principala formaţiune de opoziţie au ajuns la un acord pentru formarea unei „mari coaliţii“ de guvernare care pe de o parte reduce din competitivitatea celei mai mari economii europene, ceea ce reprezintă o veste bună pentru ţările mai slabe, iar pe de alta, spun criticii, încalcă principiile democraţiei.
Acordul, încheiat după 17 ore de negocieri, include printre altele primul salariu minim pe economie din istoria modernă a Germaniei, de 8,5 euro pe oră, cel mai mare din UE, pensii mai mari pentru mamele care nu muncesc şi pentru persoanele sărace, mai multe exceptări de la vârsta de pensionare de 67 de ani şi controlul chiriilor în oraşe mari precum Berlin, Frankfurt şi München. Aceste promisiuni pot fi privite ca veşti bune de economiile cu probleme din zona euro deoarece reduc competitivitatea puternicei economii germane, scrie The Guardian. De asemenea, pentru că aduce mai mulţi bani în buzunarele săracilor, acordul contracarează criticile Comsiei Europene, care acuză Germania că urmează politici mercantilistice pe socoteala celorlalte state din UE.
Pe de altă parte, acordul încalcă regulile democraţiei, în care poporul îşi alege guvernanţii. Alianţa vine după ce în urmă cu două luni creştin-democraţii conduşi de Merkel au câştigat alegerile cu 41,5% din voturi. Social-democraţii, partenerii de acum, au primit doar 25,7% din voturi. Alianţa a fost încheiată deoarece cu acest rezultat partidul lui Merkel nu putea intra singur la guvernare. Prin această „mare coaliţie“, pierzătorii, adică cei nedoriţi de popor, au ajuns să guverneze şi au dictat o parte din termenii acordul