Maşinăria de voturi, greoaie, dar eficientă, din teritoriu merge, dar mai trebuie unsă, mai ales în anii cu alegeri. Şi ungerea trebuie făcută obligatoriu, trecând peste orice altă prioritate socială sau economică, peste orice acord naţional, european sau internaţional. Şi iată că, după descentralizarea cu grăbire a multor competenţe şi bugete de la centru spre şefii locali, parlamentarii le pregătesc un cadou frumos preşedinţilor de consilii de judeţ, primarilor şi tuturor adjuncţilor lor: o mărire de salariu. Şi Senatul a aprobat, joi, un proiect de lege propus de mai mulţi senatori. Efortul bugetar, un mizilic de cinci milioane de euro, care - cel puţin deocamdată - nu este prins în Buget. Orice cerere de suplimentare cu destinaţie socială a fost refuzată. Dar nu şi pentru aleşii locali.
Refuz de doi lei pentru copii
Prin septembrie, vicepremierul Liviu Dragnea, coordonatorul oştirii PSD din ţară, le-a promis aleşilor locali această majorare. Vizionar, Dragnea spunea că surse sigur se găsesc, numai să propună vreun parlamentar o lege. Dar când a fost să o bage şi în bugetul pe 2014, nu a mai fost loc la prima strigare, pentru că nu permiteau cele stabilite cu FMI, printre altele. În acelaşi timp, au fost refuzate în serie majorări la profesori, medici, pensionari sau studenţi. Chiar Senatul a respins recent o creştere cu doar doi lei a alocaţiilor pentru copiii de peste doi ani, respectiv cu şapte lei, pentru copiii sub 2 ani.
Darius Vâlcov (senator PSD) a explicat că la președinții de consilii județene nu cresc salariile, doar salariile primarilor de comună cresc cu 700 de lei brut, la orașe cu 500 de lei brut, la municipii (sub 300.000 de locuitori) cu 300 de lei brut și 100 de lei brut, la municipiile care peste 300.000 de mii de locuitori.
Cum Guvernul trebuie ferit de pietrele nemulţumiţilor, soluţia a fost Parlamentul. Zis şi făcut.