Atitudinea separatiștilor care nu mai vor „să plătească pentru ceilalți", a fost numit deja „egoismul fiscal”.
Nu e nicio îndoială că rabufnirile nationaliste si independentiste din unele regiuni bogate ale Europei sint de pus in strânsă corelatie cu criza economică.
E vorba in general de regiuni cu o puternica identitate istorică, dar care sint și foarte prospere, precum Flandra si Catalonia, de pildă, Flandra situandu-se de altfel in vârful clasamentului european al prosperitatii, alături de Londra si Paris.
In aceste regiuni, discursul separatist funcționează insistent pe ideea de "a nu mai plăti pentru ceilalți", "ceilalți" fiind in general compatrioții din zonele mai puțin favorizate economic si situate in general mai la sud. Aceasta atitudine e ceea ce a fost numit deja „egoismul fiscal".
O asemenea regiune este Țara Bascilor din Spania, unde partidul independentistilor basci, in care mulți activisti provin din aripa politica a organizației teroriste si separatiste ETA, se afla pe primul loc in Parlamentul local, depășind de departe socialistii si partidul conservator al premierului spaniol Mariano Rajoy.
In Flandra, in Belgia, independentistii flamanzi sînt de asemenea pe cale de a deveni primul partid din regiunea lor, unde au castigat primaria celui mai mare oras flamand Antwerpen (Anvers).
In Marea Britanie, de asemenea, Scoția dorește să organizeze un referendum in chestiunea independentei față de Anglia. In cazul unui rezultat favorabil secesiunii, Anglia, sau ce ar rămâne din ea, s-ar putea vedea din nou confruntata si cu revendicarile irlandezilor din nord si ale autonomistilor din Țara Galilor.
In sfârșit, desi s-au facut mai puțin auziti recent, activistii Ligii de Nord din Italia, din Lombardia si ceea ce ei numesc Padania, practic tot nordul Italiei, readuc periodic in dis