În sezonul rece, organismul uman este expus la diferite afecțiuni. Pe lângă bolile clasice de sezon, precum gripa, virozele ori pneumoniile, pot apărea şi afecțiuni dermatologice, denumite alergii la frig. Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea spun că aceste alergii se manifestă prin apariția de pete roșii pe piele, în special la nivelul mâinilor, picioarelor și feței. „Alergia la frig se manifestă prin apariţia mai multor semne de tip alergic în organismul pacientului. Cea mai frecventă este erupția petesială (apariția pe piele a unor pete roșii, mai mici sau mai mari). Acestea apar local sau generalizat, la nivelul tegumentelor, de obicei pe zonele expuse direct la frig: pe mâini și pe față, dar se pot extinde pe tot corpul. În 80% din cazuri, persoanelor alergice le apar pete și pe tegumentele picioarelor, cu toate că poartă încălțăminte adecvată”, explică specialiștii DSP.
Primul semn al reacției alergice este înroșirea puternică a mâinilor și a feței, iar uneori apar și mici umflături, sub formă de noduli. De regulă, zonele afectate sunt dureroase. „Unele pete dispar foarte rapid, la 15-30 de minute după ce bolnavul intră la căldură ori își pune mănușile sau un fular peste obraji, dar reapar la contactul cu frigul. Altele, dimpotrivă, își prelungesc simptomatologia, pacientul putând rămâne cu erupția pe mâini și față o perioadă de 7-8, până la 12 ore. Persoanele care prezintă simptomatologie specifică trebuie să se prezinte la medicul de familie, care după un consult va decide conduita terapeutică”, mai spun reprezentanţii DSP.
Pentru a preveni astfel de alergii, specialiștii recomandă: evitarea expunerii la frig, a băilor şi a alimentelor reci, evitarea contactului cu zăpada, gheața sau cu picăturile reci de ploaie. De asemenea, ei mai recomandă purtarea de mănuși și fular pentru acoperirea z