Am vorbit cu Florea Voinea, misteriosul prieten din tinereţe al premierului Chinei, Li Keqiang.
Premierul chinez şi-a încheiat intervenţia de ieri din Parlament aşa:
“Domnul Antonescu mi-a spus ca diseară poate să-mi ofere o surpriză, să mă întâlnesc cu un prieten vechi pe care l-am cunoscut atunci şi care acum este senator. Aştept acest moment”.
Se referea, a crezut iniţial presa, la vizita făcută în România în urmă cu 20 de ani şi la un prieten de atunci. Surpriza de la dineul oficial a fost probabil şi mai mare pentru că senatorul Florea Voinea îl întîlnise pe Li Keqiang nu acum 20 de ani în România, ci acum 27 de ani la o întîlnire între tinerii comunişti români şi chinezi. Am avut o scurtă convorbire telefonică:
Cum aţi ajuns “surpriza” domnului Antonescu?
Cred că a aflat de la preşedintele Camerei (deputaţilor, Valeriu Zgonea, n.m.). Preşedintele Camerei i-a povestit premierului chinez multe despre domnia sa şi premierul l-a întrebat de unde ştie atît de multe. Iar acesta i-a spus că de la un prieten vechi, adică de la mine.
Dar dvs. de unde îl ştiaţi pe Li Keqiang?
Ne-am cunoscut acum 27 de ani, am stat împreună vreo 7- 8 zile la Shanghai. Li Keqiang era la liga tineretului chinez.
Florea Voinea era acolo în calitate de reprezentant UTC. A lucrat la Electroputere Craiova (întrepindere cu 16000 de angajaţi, dintre care 7000 membri UTC, ne-a informat senatorul). Despre discuţiile de acum 27 de ani nu a avut multe de spus: “ce se discuta atunci, se stabileau relaţii, era o bilaterală de prietenie…”.
L-am întrebat cum a fost aseară. A participat la un dineu oficial. Au stat faţă în faţă miniştrii de resort şi au continuat discuţiile. Atunci s-au văzut şi cei doi vechi amici:
A fost extraordinar. Să te recunoască după atîţia ani şi să te îmbrăţişeze al doilea sau al treilea om ca putere în China – nu ştiu exa