Responsabilii din Ministerul Finanţelor Publice (MFP) au declarat, în mai multe rânduri, că măsura plăţii TVA la încasarea facturii, introdusă la 1 ianuarie 2013, nu a dat rezultatele scontate, astfel că va deveni opţională de la începutul anului viitor. Numai că iniţiatorii acestei modificări legislative nu au avut câştig de cauză, iar plata TVA rămâne cum s-a stabilit. Aceasta în pofida faptului că România are infringement din partea Comisiei Europene pe acest subiect. “Sper să reuşesc, la începutul anului viitor, să introduc reglementarea prin care plata TVA la încasare să devină opţională”, a declarat Dan Manolescu, secretar de stat în MFP. „A fost acest sistem de trecere la opţiune şi la eliminarea termenului de 90 de zile inclus pe trei proiecte de acte normative până acum, dar din păcate s-a luat o decizie, superior ierarhic mie, de eliminare a acestei prevederi din actele respective. Mă străduiesc, în continuare, să reuşim să rezolvăm această problemă, să devină opţional şi să elimine termenul de 90 de zile pentru că avem deja un infringement în acest sens de la CE şi sper să reuşim să facem acest lucru la începutul anului”, a spus Manolescu.
Sistemul de TVA la încasare, care se aplică de la 1 ianuarie 2013, presupune că exigibilitatea taxei intervine la momentul încasării contravalorii livrărilor/prestărilor efectuate sau, în cazul facturilor neîncasate, în cea de-a 90-a zi calendaristică de la data emiterii facturilor.
Codul Fiscal prevede că, de la 1 ianuarie 2013, două categorii de contribuabili aplică obligatoriu noul sistem de TVA - persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care au sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent nu depăşeşte plafonul de 2.250.000 lei şi persoanele impozabile, cu sediul activităţii economice în România, care se înregistrează în scopuri de TVA în