Ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a declarat ieri că Acordul de Parteneriat cu UE ar putea fi aprobat de Comisia Europeană în februarie sau martie 2014, însă, pretinde el, România doreşte să dea drumul la proiecte înainte, asumându-şi riscul să nu primească, ulterior, decontări.
Acordul de Parteneriat este documentul în baza căruia se fac alocările pentru exerciţiul financiar 2014-2020 şi ar fi trebuit să fie deja semnat până la această oră. În baza lui, România primeşte cele 40 mld. euro ce i-au fost alocate în următorii şapte ani.
În acest document sunt stabilite domeniile finanţate şi suma cu care sunt finanţate. De mai multe ori în acest an, în cursul dialogului pentru finalizarea Acordului de Parteneriat, oficiali ai UE au acuzat că România a trimis la Bruxelles documente lipsite de acurateţe în care explică neconvingător de ce cere finanţarea pe un domeniu sau altul.
Iată că acum există pericolul ca acordul să nu fie semnat până la începerea exerciţiului financiar viitor, drept urmare România nu poate beneficia de finanţare din chiar prima zi a lui, repetând isprava din exerciţiul financiar 2007-2013. Teodorovici susţine însă că există întârzieri foarte mari în ceea ce priveşte semnarea acordurilor de parteneriat ale tuturor statelor membre şi stabilirea programelor operaţionale pentru viitorul exerciţiu financiar 2014-2020, deoarece autorităţile de la Bruxelles au aprobat Regulamentul „foarte târziu“, prevederile finale venind abia săptămâna trecută.
„În mod normal, dacă întregul mecanism funcţiona normal (...), structurile europene ar fi trebuit să aibă totul aprobat: cadrul legal, abordări de parteneriate, programe operaţionale, un sistem mult mai simplu, astfel încât de la 1 ianuarie toate statele să înceapă să implementeze efectiv aceste proiecte pe noul cadru financiar“, a declarat Teodorovici la o