În urmă cu trei ani, Cetatea de pe Dealul Straja a fost pusă în valoare prin montarea unui sistem special de iluminat arhitectural, astfel ca monumentul istoric să fie vizibil şi pe timp de noapte. Proiectoarele le-au făcut cu ochii şi hoţilor, care s-au gândit că pot face bani frumoşi din vânzarea lor, astfel că, acum aproape o lună au reuşit să sustragă corpurile de iluminat de pe laturile din spatele cetăţii, respectiv dinspre strada Alexandru Ioan Cuza şi Dealul Cetăţii.
19 proiectoare sustrase
În total, 19 proiectoare au fost demontate, iar, până acum, nici urmă de hoţi. Cetatea mai este acum luminată doar pe partea dinspre centrul oraşului, fiindcă, zona din faţa monumentului este supravegheată video, în timp ce în spate s-a putut acţiona în voie.
Cei care administrează cetatea bănuiesc că furtul a avut loc chiar ziua în amiaza mare, pentru că, noaptea, instalaţia e sub tensiune, iar lipsa proiectoarelor a fost observată de paznicul care a intrat în tură seara. Paguba a fost estimată la suma de 10.000 de lei plus TVA, investiţia iniţială fiind efectuată de firma Aro Palace, care administrează cetatea.
Poliţia îi caută pe făptaşi
„Este păcat de această situaţie, ţinând cont de eforturile pe care le-am depus pentru a pune în valoare acest monument reprezentativ pentru oraşul nostru. Sperăm ca împreună cu agentul economic care deţine acest obiectiv să găsim o soluţie cât mai repede, astfel încât turiştii şi braşovenii să se poată bucura pe deplin de frumuseţea acestui monument”, a precizat primarul George Scripcaru. Oamenii legii încearcă să le dea de urmă hoţilor. „Dosarul are autor necunoscut şi a fost predat Parchetului, iar cercetările continuă în acest caz”, a precizat comisarul-şef Liviu Naghi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov.
În urmă cu trei ani, Cetatea de pe Dealul Straja a fost p