La Gura Humorului, unde s-a desfăşurat ieri seria de manifestări dedicată scriitoarei ucrainene Olga Kobylianska, s-a inaugurat „Poarta Prieteniei Româno-Ucrainene”.
Aniversarea a 150 de ani de la naşterea scriitoarei Olga Kobylianska
La numai câteva zile de la celebrarea comemorării Holodomorului din Ucraina (foametea din anii 1932-1933, una din cele mai grave catastrofe naţionale ale ucrainenilor din istoria modernă), Consulatul General al Ucrainei la Suceava şi Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) - Filiala Suceava împreună cu Primăria oraşului Gura Humorului au aniversat împlinirea a 150 de ani de la naşterea scriitoarei Olga Kobylianska.
Programul manifestărilor, care au început la ora 14.00, a cuprins ceremonia de inaugurare a unei porţi simbolice închinate prieteniei româno-ucrainene (poartă amplasată la intrarea în parcul în care se află bustul scriitoarei Olga Kobylianska), deschiderea oficială, la Casa de Cultură din Gura Humorului, a expoziţiei de fotografie „Orlyţia Bukovineană”, prezentarea proiectului „Olga Kobylianska - Opera literară în 10 volume”, şi interpretarea piesei de teatru „Prinţesa” (în limba română), după o povestire de Olga Kobylianska (autor Vasyl Dovhyi).
Inaugurarea „Porţii Prieteniei Româno-Ucrainene”, un moment cu profundă semnificaţie simbolică
Momentul cu profundă semnificaţie simbolică a constat în inaugurarea „Porţii Prieteniei Româno-Ucrainene”, o poartă bucovineană realizată din lemn, în colaborare transfrontalieră.
Poarta (cu cei doi stâlpi ciopliţi după modelul stâlpilor de cerdac specifici caselor româneşti şi ucrainene din arealul bucovinean şi acoperământ de şindrilă) a fost realizată de meşterii lemnari suceveni Florin Cramariuc şi Cristi Cureleţ, iar cele două steme (stema oraşului Gura Humorului şi stema oraşului Cernăuţi) au fost executate de un sculptor ucrainean. @N_P