Băncile care au preferat să restructureze creditele cu probleme astfel încât să nu fie nevoite să le provizioneze vor fi obligate de Banca Naţională a României (BNR) să-şi majoreze capitalul cu o primă de risc, a precizat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.
"Închipuiţi-vă un contract, un credit ipotecar dat pe 15 ani, al cărui termen de rambursare era în luna mai anul ăsta şi s-a decalat cu 5 ani. Serviciul datoriei la creditul respectiv e perfect. E în termen, m-a păcălit. Să fie primit, o duc. Creditul respectiv eu nu pot să-l raportez ca neperformant. Dar pot să-i fac altceva. Merg pe cerinţa de capital. Nu-l pun să provizioneze, dar îi pun cerinţă de capital. În ziua de azi două lucruri lipsesc: capitalul şi lichiditatea", a declarat Cinteză joi, în cadrul seminarului "EU-COFILE", oganizat de BNR alături de Alpha Bank România şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB).
Rata creditelor neperformante era, la nivelul lunii septembrie, de 21,6%. Un credit este considerat neperformant atunci când plata ratei şi a dobânzii este restantă de 90 de zile sau mai mult. Cu toate acestea, statele membre UE au diferite metodologii de raportare a acestor credite, a avertizat Cinteză. În România, spre exemplu, prin simpla diminuare a creditelor neperformante cu suma provizoanelor, rata poate varia între 3,5% (provizioane RAS) şi 9,3% (provizioane IFRS).
Noile raportări cerute de şeful de la supraveghere vin după ce s-a constatat o evoluţie îngrijorătoare în bilanţul băncilor.
"Sursa externă este înlocuită cu sursa internă. Banii care au venit până în 2008 s-au băgat puternic în credite. Pe fondul crizei, mamele îşi vor banii înapoi. În condiţiile în care neperformanţa creşte şi raportările nu sunt reale riscăm ca aceste credite neperformante să fie finanţate din sursă internă", a precizat Cinteză.
Sursă date: