Băncile sunt mai mult case de schimb decât instituţii de creditare, consideră omul de afaceri Ioan Niculae, preşedintele Consiliului Investitorilor Români, care apreciază că, în ultimii ani, relaţia dintre instituţiile bancare şi companii "a involuat".
Domnia sa ne-a precizat: "În timpul crizei economice, atât România, cât şi alte ţări au folosit o mare parte din banii de la FMI şi Banca Mondială. Băncile nu ajută cu nimic economia românească, sunt mai mult case de schimb decât instituţii de creditare. Oamenii de afaceri îşi pierd timpul cu ele".
Potrivit domnului Ioan Niculae, cele mai întâlnite forme de creditare, în prezent, sunt cele intragrup, societăţile din cadrul aceleiaşi corporaţii împrumutându-se între ele. Într-o măsură mai mică, societăţile apelează la băncile străine. Pe piaţa noastră, sunt maxim două bănci care se implică, în mică măsură, în restructurareea companiilor, ne-a mai spus omul de afaceri.
* Blănculescu: "Sistemul bancar plăteşte preţul inconştienţei sale"
Sistemul bancar din ţara noastră se află într-o perioadă în care plăteşte preţul inconştienţei sale, este de părere Ionel Blănculescu, consilier onorific al premierului Victor Ponta.
Domnia sa ne-a explicat: "Din punct de vedere al sistemului bancar, avem de-a face cu trei etape. Până în septembrie 2008, a fost etapa inconştienţei bancare, în care băncile nu ştiau cum să acorde mai multe credite, ajungând la o expunere foarte mare, pe tot felul de proiecte. În faza a doua, din septembrie 2008 până anul trecut, s-a constatat că nivelul creditelor neperformante a ajuns la o valoare incredibilă pentru o ţară ca România. Pe parcursul acelor ani, criza a fost simţită de mediul economic, iar băncile nu au suportat lovitura. Putem spune că, pentru instituţiile bancare, a fost perioada de indiferenţă, care a condus la restructurări, contracţii etc. Cea de-a treia etap