Dora Mezdrea
Nae Ionescu şi discipolii săi în arhiva Securităţii
Volumul V: Mircea Vulcănescu
Editura Eikon
Dora Mezdrea, cercetător la Muzeul Naţional al Literaturii Române, a început cercetarea arhivelor în căutarea amănuntelor despre filozofii perioadei interbelice româneşti, îndeosebi despre Nae Ionescu, în 1994. A elaborat mai multe ediţii din scrierile autorilor români interbelici: Simion Mehedinţi, I.G. Savin, Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu, Vasile Băncilă, D.C. Amzăr. După Nae Ionescu, Mircea Eliade, Octav Onicescu şi Constantin Noica, volumul V îl aduce în atenţia publicului pe Vulcănescu Mircea – 269 de documente extrase din cele 37 de volume pe numele său existente în Arhiva Securităţii.
Jenica Tabacu
Amurgul demiurgului
Ultimii ani de viaţă ai lui B.P. Hasdeu
Editura Saeculum vizual
Teză de doctorat la origine, lucrarea repune în discuţie cele mai multe dintre problemele ridicate de existenţa lui B.P.Hasdeu în ultimele două decenii de viaţă. Autoarea este, între altele, directoarea Muzeului Memorial B.P. Hasdeu din Câmpina, calitate în care a avut acces la un bogat material documentar, nevalorificat până acum, existent la acest muzeu. Autoarea atrage din nou atenţia asupra unui fapt ştiut, dar neelucidat: dispariţia manuscriselor literare şi ştiinţifice ale savantului rămase după moartea sa în posesia avocatului Iuliu Dragomirescu.
Ian Buruma
De partea Chinei
Editura Univers
„Nu arăta nici a japoneză, nici a chinezoaică. Era ceva în ochii ei ce amintea de Drumul Mătăsii, de caravane şi târgurile cu mirodenii din Samarkand. Nimeni n‑ar fi bănuit că e o japoneză obişnuită, născută în Manciuria.” Romanul este povestea unei femei spusă de trei bărbaţi, anume viaţa spectaculoasă a actriţei de origine japoneză Shirley Yamaguchi şi, inevitabil, 50 de ani din istoria J