Primul animal modificat genetic conceput pentru consumul uman, un somon cu creştere rapidă, a făcut un pas major către sectorul comercial după ce societatea americană care l-a creat, AquaBounty Technologies, a obţinut în Canada autorizaţia de a cultiva la scară industrială icre provenite de la acesta, scrie publicaţia spaniolă El Pais în ediţia sa electronică de miercuri.
Discuţiile despre alimentele modificate genetic s-au concentrat până în prezent pe produsele vegetale, precum porumbul Bt, adaptat pentru a rezista paraziţilor. Spre deosebire de legislaţia nord-americană care priveşte astfel de produse, cea europeană este mult mai strictă, fapt determinat şi de campaniile ecologiste europene ce avertizează asupra dovezilor ştiinţifice despre riscurile sanitare sau de mediu.
După ce a primit autorizaţia autorităţilor de la Ottawa, compania AquaBounty, a cărei piscicultură este instalată pe insula Prince Edward, pe coasta atlantică a Canadei, va exporta 100.000 de icre de somon modificat genetic către alte crescătorii situate în pădurile umede din statul Panama, obiectivul societăţii americane fiind să vândă aceste icre pisciculturilor din lumea întreagă. Este prima operaţiune la scară industrială cu un animal modificat genetic realizată până în prezent.
Însă aceşti somoni nu vor ajunge în centrele comerciale până când nu se va obţine avizul Agenţiei americane pentru reglementare în domeniul alimentelor şi produselor farmaceutice (Food and Drug Administration - FDA). O decizie favorabilă a acestui organism va avea implicaţii la nivel global pentru creşterea respectivului somon, mai ales că alte 30 de specii de peşti modificaţi genetic aşteaptă aprobarea, responsabilii din această industrie estimând că noi avize ar putea surveni destul de repede. Astfel de aprobări ar încuraja şi comercializarea altor animale modificate geneti