Lucrările de reabilitare a centrului istoric al Timişoarei au început recent în Piaţa Sfântul Gheorghe. Statuia sfântului care să numele pieţei a fost mutată, iar muncitorii au început săpăturile. Deşi se ştia că există posibilitatea descoperirii unor vestigii arheologice, momentul a aşteptat a venit mai devreme decât se preconiza.
La nici o jumătate de metru sub asfalt, s-au găsit zidurile unei foste biserici. „De îndată ce au început săpăturile, au fost descoperite vestigii arheologice importante. Este vorba despre o biserică, despre care se ştia că a existat în zonă. Surprinzător este însă că zidurile din cărămidă care au fost descoperite sunt foarte sus, la vreo 30-40 de centimetri de nivelul la care era asfaltul. Ceea ce este uimitor. Nu s-a săpat încă mai adânc pentru a se vedea dacă sunt mai multe straturi, dacă sunt construcţii suprapuse. Deocamdată nu putem da detalii. Arheologii sunt bucuroşi - este o bucurie pentru arheologi că aibă ocazia să facă cercetări şi este o şansă pentru Timişoara să îşi pună în valoare mai bine istoria. Nu s-a săpat atât de adânc cum se va săpa acum, în tot centrul istoric, niciodată de când a fost realizat”, a declarat primarul Nicolae Robu.
Originea vestigiilor descoperite
Conform informaţiilor istorice furnizate de Primăria Timişoara, modificările survenite imediat după defortificarea oraşului au văduvit actuala piaţă de elementul principal – „biserica seminarului”, ce purta hramul Sfântului Gheorghe. Se presupune că biserica exista încă dinainte de ocupaţia turcească, iar pe timpul stăpânirii otomane fusese transformată în moschee. După instaurarea administraţieie austriece, clădirea a fost predată iezuiţilor (sosiţi la Timişoara în 1718) şi redeschisă ca biserică, după restaurarea care i-a imprimat un stil baroc.
Clădirea a fost demolată (1739) şi a fost construită o biserică nouă. Între timp,