Iarna este după colţ, iar sinopticienii au prognozat deja o răcire a vremii până la -7 grade Celsius, pe parcursul nopţii. Vântul mai „fură“, însă, câteva grade, astfel încât temperatura resimţită de oameni este mult mai scăzută.
Pe 25 noiembrie, în nordul ţării au căzut primii fulgi. Deşi meteorologii promiteau doar lapoviţă, pământul a fost acoperit cu un strat de zăpadă de un centimetru. În această săptămână, în anumite regiuni, ar mai putea ninge uşor, dar specialiştii nu prevestesc ninsori abundente pentru prima decadă a lunii decembrie.
Noaptea, termometrele vor indica cel mult -7 grade Celsius, iar pe parcursul zilei vom avea până la +8 grade. „Sunt valori normale pentru această perioadă, iar în viitorul apropiat nu prognozăm schimbări esenţiale“, ne asigură Lidia Treşcilo, şefa Direcţiei Meteorologie de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat.
Prognoza nu garantează realitatea
De fapt, trebuie să fim pregătiţi pentru un frig mai pătrunzător decât cel prognozat de sinopticieni, fiindcă, pe lângă valorile înregistrate la staţiile meteorologice, vântul, umiditatea sau presiunea atmosferică scad din confortul nostru termic.
„Omul percepe diferit temperatura de afară. Cineva e mai sensibil la frig, altul nu suportă căldura. În dependenţă de viteza cu care suflă vântul sau de nivelul de umiditate a aerului, noi stabilim indicele de confort termic şi anunţăm cetăţenii dacă există vreun risc de degerături sau de insolaţii. Pentru omul de rând, acest indice este mult mai util decât valorile termice propriu-zise“, explică Lidia Treşcilo.
Indicele este calculat printr-o formulă matematică ce ţine cont de momentul când stratul termic protector, existent în jurul corpului uman, este distrus. Temperatura corpului se apropie îngrijorător de mult de cea a aerului înconjurător, iar senzaţia de frig e mai puternică. De exemplu, la o temperatu