Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus comisiilor de Industrii din Parlament şi Guvernului scăderea cotelor anuale obligatorii pentru energia regenerabilă, după ce ţară noastră a atins deja cota de 24% asumată în faţă Comisiei Europene pentru anul 2020, a anunţat Emil Calotă, vicepreşedinte ale instituţiei.
"Cotele anuale obligatorii pe legea 220/2008 (a energiei regenerabile -nr) trebuie reconsiderate. Pe anul 2014 ar trebui să fie 13%, nu 15%. Am recomandat înlocuirea planului de investiţii cu cota anuală şi ne obligăm să o comunicăm public până la 30 iunie pentru anul următor", a anunţat el la Focus Energetic.
Ţinta în cauză a fost realizată din cauza că planul iniţial a fost realizat pe datele din anii 2007-2008, când economia creştea puternic şi acelaşi lucru se întâmpla şi cu consumul de energie electrică. Numai că între timp a venit criza, iar marii consumatori şi-au eficientizat producţia, alţii s-au închis, ceea ce a dus la scăderea consumului.
Ţinta de 24% se compune din ţintele pentru energie electrică, energie termică şi biocombustibili. Partea de încălzire are un aport serios la îndeplinirea ţintei asumate la Bruxelles din cauza că 43% din combustibili reprezintă lemnele, folosite în special pentru încălzirea din mediul rural.
Totodată, ANRE va monitoriza costurile avute de producătorii de energie regenerabilă în România şi nu va mai lua în calcul costurile prezentate de Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA).
Reducerea cotei de energie verde a fost cerută insistent de marii consumatori industriali din România, după ce aceştia au înregistrat costuri mari cu certificatele verzi.
În vara, Executivul a aprobat amânarea a două certificate pentru sectorul fotovoltaic şi câte unul pentru eolian şi microhidro. Anterior, pentru un MWh produs şi livrat