Ieri a fost sărbătorită trecerea a 150 de ani de la naşterea generalului Eremia Grigorescu, omul care prin victoria de la Mărăşeşti a schimbat, în defavoarea armatei germane, derularea primului război mondial.
Din nefericire, această aniversare a fost marcată doar în localitatea natală a generalului, oraşul Târgu Bujor, din judeţul Galaţi.
„Mi-ar fi plăcut să văd la televizor dezbateri despre acest mare general, ca naţiunea română să îl aniverseze aşa cum se cuvine şi nu doar comunitatea din Târgu Bujor, în care s-a născut”, ne-a declarat primarul Laurenţiu Gâdei.
La slujba de sfinţire a statuii generalului, din parcul din centrul oraşului, au participat sute de localnici, prefectul Galaţiului Dorin Otrocol, county managerul Costel Fotea şi conducerea ISU Galaţi, inspectorat care poartă numele generalului. Primăria Târgu Bujor a emis o plachetă jubiliară, pe care a decernat-o principalelor instituţii administrative, dar şi Mausoleului de la Mărăşeşti, unde este înhumat trupul generalului. Primarul din Târgu Bujor ne-a că bujorenii sunt mândri de faptul că omul care a schimbat mersul războiului.
„Suntem mândri că o astfel de personalitate s-a născut la Târgu Bujor. Ce mă doare este faptul că ieri citeam pe site-ul unei televiziuni o ştire în care nu se spunea nimic de generalul Eremia Grigorescu, ci se vorbea de generalul Averescu căruia i se atribuia deviza generalului Eremia Grigorescu, . Istoria ar trebui respectată şi valorile preţuite. În primul război mondial, în momentul în care Bucureştiul căzuse şi nemţii erau pe linia Mărăşti – Mărăşeşti –Oituz, ţara era ca şi pierdută şi nimeni nu credea că izbânda armatei române va fi atât de mare, dar generalul Eremia Grigorescu, un maestru al armelor, a preluat comanda Armatei I-a şi că iscusinţa lui a adus acea răsunătoare victorie de la Mărăşeşti, care a schimbat soarta întregului război. Toate