În acest an comunitatea evreiască din Moldova a ridicat pentru prima dată candelabrul în public, în faţa teatrului Anton Ceho.
După mai multe dispute în anii precedenți, comunitatea evreiască a fost lăsată anul acesta să sărbătorească Hanuka într-o zonă mai centrală a Chișinăului. Hanukia, candelabrul tradițional a fost instalat în fața teatrului Anton Cehov. Chiar dacă este la câteva sute de metri de principala catedrală ortodoxă a Mitropoliei Moldovei, activiștii ortodocși nu s-au revoltat anul acesta ca în trecut. Diana Răileanu a fost la aprinderea unei noi lumânări pe menora.
De sărbătoarea evreiască Hanuka, cunoscută şi ca „Sărbătoarea Luminii”, timp de opt zile evreii din întreaga lume aprind lumânări pe candelabrul tradițional.
În acest an comunitatea evreiască din Moldova a ridicat pentru prima dată candelabrul în public, în faţa teatrului Anton Cehov . În 2009, Menorah evreiască instalată în centrul Chişinăului fusese demontată de un grup de creştini ortodocşi.
Atunci, incidentul a atras critici în adresa Moldovei, inclusiv din partea Departamentului de Stat american.
Faptul că în acest an Menorah a fost amplasată într-un loc public, pentru Efim Groisman din Bălţi, reprezintă un miracol:
„Am venit la Chişinău pentru a aprinde cea de-a doua lumânare din candelabru. Hanukkah e sărbătoarea luminii şi a libertăţii. E un miracol că Menorah, la fel ca şi în alte oraşe ale lumii este amplasată în aceste zile într-un loc public. Pe timpul Uniunii Sovietice nu am avut voie să ne bucurăm de această sărbătoare. Fiecare din noi aprindeam candelabrul pe furiş. Astăzi simţim că suntem liberi şi nu trebuie să ne mai ascundem. Faptul că ne-am adunat cu toţii aici şi deschis, fără frică, putem ne bucurăm de această sărbătoare, e minunat. Cred că nu mai merită să ne amintim ce a fost în urmă cu pat