Reprezentanții grupului Canadian Candu Energy, care a livrat companiei unitățile 1 și 2 de la centrala de la Cernavodă, se arată bucuroși că România a semnat o scrisoare de intenție cu chinezii pentru dezvoltarea reactoarelor 3 și 4, ceea c ear putea duce la relansarea proiectului.
România intenționează să mai construiască încă 2 reactoare la Cernavodă, în total 4 din 5, dar proiectul se tărăgănează de la un an la altul. Din compania de proiect pentru construcția grupurilor 3 și 4 s-au retras toți investitorii străini, cu excepția Enel și ArcelorMittal. Grupul CEZ a anunţat în octombrie 2011 vânzarea acţiunilor deţinute în cadrul proiectului de finalizare a construcţiei centralei nucleare de la Cernavodă către Nuclearelectrica S.A, iar în ianuarie 2012, companiile GDF Suez, Iberdrola şi RWE Power au anunţat, la rândul lor, retragerea din acest proiect, din motive ce ţin de strategia fiecărei companii.
În această săptămână, România și China au semnat luni mai multe acte de colaborare în diferite domenii, între care și o scrisoare de intenție între SN Nuclearelectrica și China General Nuclear Power Corporation (CGN) privind construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect evaluat la peste 6 miliarde euro.
"Candu Energy este pregătită să participe în furnizarea acestor două reactoare nucleare CANDU", a declarat Ala Alizadeh, vicepreședinte executiv de marketing și dezvoltarea afacerilor în cadrul companiei. "Avem legături puternice în România prin precedentele noastre proiecte CANDU de acolo și suntem entuziasmați de oportunitatea livrării altor două unități", a mai afirmat oficialul grupului Canadian, într-un comunicat citat de The Sacramento Bee, preluat de hotnews.ro
Candu Energy consideră de asemenea încurajatoare întâlnirile avute săptămâna aceasta în România cu reprezentanții companiei chineze China Nucle