Schimbul de experienţă derulat în cadrul programului menţionat mai sus a fost coordonat de Societatea Americană de Administraţie Publică (ASPA), cât şi de Centrul pentru Management Public şi Nonprofit din cadrul Şcolii de Administraţie Publică - Universitatea Central Florida, pe de o parte, iar pe de altă parte, de Revista Română de Administraţie Publică Locală, prin redactor-şef, dl. Ionuţ Iuria, care a şi prezentat în cadrul programului referatul „Sistemul administrativ român din ultimii 20 de ani”.
„Introducerea în sistemul administrativ american” a fost prezentată de dl. Michael Abels de la Şcoala de Administraţie Publică - Univ. Central Florida, precum şi de dl. Howard Balanoff - Directorul Centrului pentru Servicii Publice William P. Hobby - Universitatea Texas.
În cadrul discuţiilor purtate, un mare accent s-a pus pe implicarea societăţii civile în actul de guvernământ, prin voluntariat. Aceste principii au fost expuse de d-na Maria Hope Goodwin, şef serviciu Primăria Orlando.
Delegaţia a participat şi la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei locale din oraşul New Smyrna Beach, organizată de Camera de Comerţ, având ca gazde principale pe Primarul Adam Barringe, City managerul Pam Brangaccio, Comisarul local Kike Jones, Viceprimarul, consilieri locali şi reprezentanţi ai mediului de afaceri. Discuţiile au vizat modul de organizare a comunităţii locale, bunele practici privind parteneriatele public-private, în special în domeniul infrastructurii de transport. S-au prezentat proiecte de succes în Florida, derulate prin parteneriat public-privat. Din partea României, prezentarea „Parteneriatul public-privat, văzut din ambele perspective” a fost făcută de responsabili pe relaţii internaţionale din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş.
S-a mai expus proiectul „Colaborări interinstituţionale în vederea implementării u