Prin parafarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană Republica Moldova a sfidat Rusia, cel mai mare partener comercial al ei, şi şi-a pus încrederea în UE devenind starul Summitului Parteneriatului Estic deschis ieri în Lituania, care altfel, după capitularea uluitoare a statului-trofeu Ucraina sub presiunile Moscovei, s-ar fi transformat într-un semieşec diplomatic. Terenul apropierii Moldovei de Europa fost pregătit de cancelarul german Angela Merkel, care a condamnat mentalitatea de „Război Rece“ a Rusiei, şi de Comisia Europeană, care a venit cu o propunere surprinzătoare, eliminarea vizelor de acces în spaţiul comunitar pentru cetăţenii moldoveni.
Acordul de Asociere a fost parafat ieri în prezenţa premierului moldovean Iurie Leancă şi a Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe Catherine Ashton. Unul dintre elementele principale ale acordului, stabilirea unei Zone de Liber Schimb Aprofundate şi Cuprinzătoare, a intrat în vigoare imediat după parafare.
„Acordul va asigura un mediul legal deschis, stabil şi predictibil pentru cetăţenii şi afacerile din Moldova şi va îmbunătăţi oportunităţile comerciale dintre UE şi Moldova şi va mări prosperitatea în ambele economii“, se arată într-un comunicat al CE.
Moldova a început negocierile cu UE în 2010, la un an după ce o coaliţie proeuropeană a venit la guvernare la Chişinău.
Cu două săptămâni înainte de summitul organizat la Vilnius, preşedintele CE a anunţat spre surprinderea tuturor că CE va cere Consiliului European să renunţe la a mai cere vize moldovenilor care deţin paşapoarte biometrice. Ei vor deveni astfel primii cetăţeni din statele Parteneriatului Estic – Moldova, Ucraina, Georgia, Belarus, Armenia şi Azerbaidjan – care pot circula fără restricţii în UE. Propunerea este considerată ca un act de încurajare pentru Moldova pe principiul „dacă faci mai mult, primeşti