Compania China Naţional Electric Engineering este interesată de realizarea, în parteneriat cu Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), unui grup de 300 MW la termocentrala Halânga, din judeţul Mehedinţi, investiţie evaluată la 350 milioane de dolari, a anunţat Rodin Traicu, membru în Comisia de Servicii şi Industrii din Camera Deputaţilor.
Investiţia vizează şi modernizarea carierei de lignit de la Husnicioara. Această face parte din Complexul Energetic Oltenia, dar Traicu a menţionat că această societate a decis, în vederea listării la bursă, externalizarea carierelor Husnicioara şi Berbeşti, aceasta din urmă alimentând CET Govora.
"S-a elaborat studiul de fezabilitate, suntem în faza elaborării caietului de sarcini. La proiect s-a precalificat China Naţional Electric Engineering, urmează o vizită tehnică. Caietul de sarcini va fi pus pe SEAP. Estimez că la sfârşitul lunii ianuarie-începutul lunii februarie va fi realizată licitaţia, apoi în 30 de zile va fi semnat contractul", a spus Traicu la Focus Energetic.
El a mai spus că se ia în considerare şi varianta prin care cele două cariere pot deveni un producător independent, care să alimenteze şi o serie de centrale termice din Arad şi Timişoara.
RAAN se află în insolvenţă de câteva luni, iar Complexul Oltenia va fi listat la Bursă de Valori Bucureşti (BVB) în anul 2014.
Întrebat de ce se mai concep astfel de proiecte din moment ce în România există deja excedent de producţie la energia electrică, Traicu a afirmat că acestea sunt gândite în contextul concurenţei care va exista din 2018 la nivel regional şi din 2020 la nivel european, potrivit directivelor europene.
"Consumatorul în piaţă nu are sentimente patriotice, fie că vorbim de lapte sau cozi de avion sau produse siderurgice. Gândim acum investiţii, le punem în aplicare şi se vor vedea p