Heroina este, din nou, prima opţiune a consumatorilor de droguri, după ce timp de doi ani locul întâi a fost ocupat de etnobotanice, sau aşa-zisele droguri legale, retrase din magazine de la sfârşitul anului 2010. S-a revenit, astfel, la modelul de consum din 2010, opiaceele trecând pe primul loc în preferinţe. Aşa arată Raportul naţional privind situaţia drogurilor din România, lansat joi de Agenţia Naţională Antidrog (ANA).
Concret, revenirea la heroină este un lucru pozitiv, susţin specialiştii. În opinia acestora, riscul celor care îşi înjectează această substanţă de a contracta boli precum hepatitele B şi C sau virusul HIV este redus comparativ cu cei care îşi injectează etnobotanice.
„Heroina se injectează de 3-4 ori pe zi, la intervale de 6-7 ore. Atunci, virusul nu este la fel de activ, şansa consumatorului de a se îmbolnăvi cu HIV fiind mică. În schimb, media de injectare la etnobotanice este de 10-12 ori pe zi, riscurile fiind extrem de mari”, a explicat doctorul Adrian Abagiu, de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală.
Etnobotanicele, mai scumpe decât heroina
Potrivit acestuia, profilul consumatorului de droguri s-a schimbat din două motive. „În momentul în care au apărut drogurile legale, cei care consumau heroină au preferat să îşi cumpere etnobotanice pentru a nu fi arestaţi. În plus, exista ideea că, fiind legale, etnobotanicele sunt mai sănătoase decât celelalte droguri, însă acest lucru este total eronat. Noi am remarcat că după şase luni de consum zilnic al acestor substanţe apăreau leziuni ireversibile la nivelul creierului şi al inimii. Când şi-au dat seama şi ei, soluţia consumatorilor a fost trecerea pe heroină”, a completat medicul infecţionist.
Un alt element care a determinat schimbarea comportamentului de consum a fost închiderea magazinelor de vise începând cu an