Nu este nici şuncă, nici slănină românească şi nici kaiser german. Este un tip de carne afumat, prezent şi în supermarketurile româneşti, cu mulţi pasionaţi de partea sa. Motiv pentru care „Business Insider” a rezumat cele mai importante lucruri pe care oricine ar trebui să le ştie despre acest aliment.
Bacon-ul este afumat şi maturat.
Unul dintre motivele principale pentru care această carne este atât de bună este că a trecut prin două procese. Dacă nu, înseamnă că nu ai bacon în farfurie. Mai întâi este maturat, adică lăsat să se odihnească într-o combinaţie de sare şi zahăr, ceea ce-i permite o uscare rapidă, dar şi o metodă prin care deprinde gustul de sărat şi dulce. După aceea, carnea de porc stă la afumat pentru trei, patru ore. Carnea care este doar maturată este şunca. Cea care este doar afumată este grătarul. Doar trecută prin ambele procese se poate numi bacon.
Bacon înseamnă porc.
Bacon din vită sau din curcan sau chiar vegetarian sunt noţiuni de neacceptat. Bacon înseamnă carne de porc. Esenţa acestui aliment vine, practic, din grăsimea de porc. Poate să fie făcut din diverse părţi ale porcului, dar animalul nu este negociabil. Porcul, nu procesele prin care trece carnea, defineşte aroma cărnii.
Bacon-ul adevărat este maturat, nu realizat în saramură.
Oricât de bune ar fi cărnurile ţinute în saramură, nu este cazul acestui aliment. Are nevoie să stea în sare şi zahăr pentru a-şi întări textura, printre altele. Ideea nu este să devină mai moale sau mai uşor de mestecat.
Cele patru puncte cardinale ale bacon-ului.
Când alegi să mănânci acest fel, sunt patru compomente de care trebuie să se ţină seama, în ceea ce priveşte gustul final. Gustul sărat, cel afumat, cel dulce şi lipsa grăsimii sunt indicatoarele pentru un bacon reuşit.
Nu se găteşte în tigaie.
Dacă cineva se gândeşte la imaginea gătirii