Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a supus joi consultarii publice proiectul de decizie si caietul de sarcini pentru organizarea unei licitatii in vederea acordarii licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru de televiziune. ANCOM propune ca alocarea celor cinci multiplexuri de televiziune digitala sa se faca printr-o procedura de selectie competitiva.
ANCOM va scoate la licitatie cinci multiplexuri de televiziune digitala terestra, patru in UHF si unul in VHF, in standard DVB-T2. Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finalipe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.
Castigatorul primului multiplex in UHF (MUX 1) va avea obligatia de a transmite „free to air”, in conditii transparente, concurentiale si nediscriminatorii, posturile publice si private de televiziune care se transmit in prezent in sistem analogic terestru, in conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.
De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de catre Ministerul Societatii Informationale, acest multiplex va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu pana la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligatii de acoperire.
Pentru MUX 2, MUX 3, MUX 4 si MUX 5, operatorii vor avea obligatia ca pana la 1 mai 2017 sa aiba in functiune cel putin 36 de emitatoare pentru fiecare dintre retelele corespunzatoare acestor multiplexuri, instalate cate unul in fiecare zona de alocare.
Toate multiplexurile vor fi acordate pe o perioada de 10 a