În localitatea Chilieni, judeţul Covasna, există o biserică, restaurată între 1997 şi 2004, care iese din toate tiparele lăcaşelor de cult. Ea se numeşte Biserica Unitariană şi, conform datelor oficiale ale Ministerului Culturii, a apărut înaintea cultului unitarian.
Titulatura oficială a obiectivului, situat pe lista monumentelor la poziţia 309, este Biserica Unitariană Chilieni, iar datarea este: sec. XIII – XVIII.
Problema e că acest cult reformat numit unitarian face parte din curentul de reformare a religiei creştine catolice iniţiat de Martin Luther (1483 – 1546).
Din programul lutheran, apărut oficial în anul 1517, s-au născut bisericile creştine reformate - una din ele fiind cea unitariană - care au pătruns în Transilvania după 1526, momentul în care turcii au câştigat bătălia de la Mohacs şi au transformat Ungaria în paşalâc.
Deci, cultul unitarian nu putea să apară înainte de 1517, adică secolul XVI, din simplul motiv că nu apăruseră încă ideile reformei. Ca atare, o biserică unitariană la Chilieni, datată în secolul XIII, nu putea apărea decât dacă a teleportat-o Ministerul Culturii din România, cel care a făcut datarea.
Conform pancartei de restaurare, biserica ar data din secolul XIII