Un singur producător de carne de porc din România este agreat în momentul de faţă de Autoritatea Sanitar Veterinară să exporte în Republica Populară Chineză. Acţionarul este o companie chineză.
La finele lunii august, România şi RP Chineză au semnat un Memorandum de Înţelegere privind sănătatea animală şi siguranţa alimentelor, un act care oferă practic posibilitatea producătorilor români de a-şi vinde carnea şi produsele din carne de porc, dar şi bovine vii în China. De asemenea, Autoritatea Sanitar-Veterinara (ANSVSA) şi autoritatea de profil chineză au semnat cu prilejul participării premierului chinez, Li Keqiang, la Formul Economic China – Europa Centrala si de Est, două acorduri pentru export de carne de porc si de bovine pentru reproducţie în China.
O singură companie exportatoare
Se va da astfel undă verde la exporturi, o oportunitate de care va profita, pentru moment, un singur producător din România. Este vorba despre compania Smithfield SA, parte a Smithfield Foods, ce a trecut recent în portofoliul gigantul chinez Shuanghui International Holdings Ltd. “În ceea ce priveşte exportul de carne de porc în Republica Populară Chineză, pentru început a fost agreată să deruleze astfel de operaţiuni SC Smithfields SA din judeţul Timiş”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii ANSVSA.
“Pe termen lung, posibilitatea de fi prezenţi cu produse din carne de porc româneşti pe piaţa chineză va duce la recunoaşterea valorii produselor de export româneşti pe pieţele asiatice şi va crea cadrul potrivit pentru a continua dezvoltarea sectorului zootehnic şi a industriei alimentare din România. Pentru firmele româneşti din industria alimentară, dar şi pentru crescătorii de animale, semnarea acestor acorduri reprezintă posibilitatea de a intra pe o piaţă nouă, în creştere, de aproximativ două miliarde de consumatori, unde necesarul consumului populaţi