Sfântu Gheorghe a pierdut în ultimii 6 ani 10% din populaţie
Municipiul Sfântu Gheorghe a pierdut prin migrație, din 2007 și până în prezent, aproximativ 10% dintr-o populație de 61.000 de locuitori. Iar dacă o parte din acest procent poate fi explicată prin procesele demografice, cea mai mare parte se explică prin migrație, un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, neputând fi controlat la propriu de nicio autoritate. O serie de analize efectuate în cadrul proiectului Seemig – Gestiunea Migrației și a efectelor sale în Europa de Est au relevat faptul că dacă până acum câțiva ani cei mai mulți dintre cei care au plecat din Secuime au fost românii – în țări precum Italia și Spania, odată cu acordarea cetățeniei maghiare de către Statul Ungar, secuii au ales să plece și ei, preferând țări precum Marea Britanie sau Germania, unde au mai multe facilități ca și cetățeni maghiari „cu acte”. Interesant este însă că Ungaria nu este printre preferințele secuilor, deși zona noastră este, pe de altă parte, atractivă pentru cei din Ungaria.
Primăria Sfântu Gheorghe este partener alături de Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale și Consiliul Județean Harghita, în Proiectul Seemig. Proiectul și-a propus furnizarea de date de încredere asupra migrației și pieței muncii, mai ales că în România datele venite de la diverse instituții sunt cel puțin contradictorii prin diferențele dintre ele.
Datele migrației, neștiute
Sociologul Kiss Tamás a declarat joi, la Sfântu Gheorghe, că Statul Român nu are o evidență clară a imigranților, neexistând cifre concrete și corecte în concordanță cu realitatea. Asta se referă atât la cei care aleg să migreze din țară, cât inclusiv la cei care aleg să migreze în România. Mai ales că, din 1991, românii moldoveni și cei ucraineni au dreptul de a cere cetățenie română, dar nu există o procedură clar