“Nu stiu daca in prezent putem sa vorbim despre o competitie reala; momentan lupta dintre comerciantii online si banci este o lupa intre David si Goliat. Vad insa ca Google cumpara platforme de crowd-funding. Vad insa ca sunt companii care funcioneaza in alte industrii si care uneori au rating mai bun decat bancile si atunci se gandesc unde sa isi tina banii cand ele stau chiar mai bine decat bancile in care si-ar plasa banii. Apple are 150 mld. dolari cash; se va duce la o banca care e mai putin sigura decat ei? Poate prefera sa imprumute anumiti clienti prin credit comercial. Se intra astfel intr-o zona in care creditul comercial concureaza cu creditul bancar”, a declarat Sergiu Oprescu in cadrul seminarului EU-COFILE organizat de Alpha Bank, ARB si BNR.
Apple are 150 mld. dolari cash; se va duce la o banca care e mai putin sigura decat ei? Poate prefera sa imprumute anumiti clienti prin credit comercial.
La inceputul acestui an, Google a investit 125 mil. dolari in Lending Club, o platforma care faciliteaza obtinerea unor credite personale direct de la investitori, si care de la infiintare a dat imprumuturi de 1,6 mld. dolari. Acest timp de platforme sunt asteptate sa remodeleze felul in care functioneaza sistemul bancar, ele reprezentand o alternativa la creditul clasic deoarece in general ofera finantari la dobanzi mai mici decat cele percepute de banci.
“Daca maine, de exemplu, eMag vrea sa dea credit, ce credeti ca ii opreste? In aceasta piata apar companii bine cotate, din zone non-traditionale, la care nu te-ai astepta in mod normal. Simt ca exista interes puternic in aceasta zona si noi bancherii incepem sa ne dam seama ca am putea avea mai multa competitie”, spune Oprescu.
Daca maine, de exemplu, eMag vrea sa dea credit, ce credeti ca ii opreste? In aceasta piata apar companii bine cotate, din zone non-traditionale, la care nu te-a