În primele zile ale războiului germano-sovietic, poliţia politică sovietică a înăsprit măsurile represive. Cei care erau suspecţi pe timp de pace că nu şi-au demonstrat loialitatea faţă de Partidul Comunist, au devenit duşmani ce urmau să fie condamnaţi imediat. Printre aceştia a fost şi scriitorul basarabean Mihail Curicheru, care a murit în gulag, la vârsta de 33 de ani.
Mihail Curicheru s-a născut la 12 august 1910 în satul Negreşti, judeţul Lăpuşna (astăzi în raionul Străşeni), într-o familie de ţărani. În 1930 a absolvit una din cele mai bune instituţii de învăţământ din Basarabia – şcoala normală de băieţi din Chişinău. Este apoi învăţător la Cimişeni, Grătieşti, Curluceni (astăzi Făgureni), Ghelăuza şi Străşeni.
În paralel, publică articole în importante reviste ale vremii, precum „Viaţa Basarabiei“ sau „Şcoala basarabeană“. Printre subiectele abordate era nevoia unei reforme în învăţământul românesc ce ar ţine cont de succesele sistemelor educaţionale din Austria, Elveţia, Germania, Marea Britanie, SUA ş.a. Statutul social şi starea materială precară a învăţătorului basarabean este o altă preocupare publicistică a lui Mihail Curicheru. În satele în care predă nu se limitează doar la activitatea de dascăl, ci se implică activ în viaţa comunităţii.
Arestat în prima zi de război
Pe 22 iunie 1941, în prima zi a războiului, este arestat de secţia Străşeni a poliţiei politice sovietice. I se incriminează activitatea antisovietică, manifestată - potrivit menţiunii din dosar - prin faptul că a criticat politica regimului sovietic faţă de ţărani, mai exact impozitele exorbitante, mult mai mari decât cele din România, înainte de 28 iunie 1940. Un alt cap de acuzare, care-i este înaintat la primul interogatoriu, din 30 iunie 1941, era că ar fi dus activitate contrarevoluţionară în perioada interbelică, fiind membru al Partidului Naţional Liberal