Ministrul pentru Europa al Marii Britanii, David Lidington, afirmă, într-un articol publicat în exclusivitate de „Adevărul“, că Parteneriatul Estic nu este doar un concept, ci o expresie a angajamentului UE faţă de vecinii săi estici, iar Acordul de Asociere oferă ţărilor din regiune speranţa că prosperitatea economică şi nivelul de viaţă din Uniunea Europeană pot fi şi ale lor.
Vecinii din estul Uniunii Europene sunt o parte integrantă a Europei. Ei împărtăşesc istoria şi cultura europeană şi tind spre a construi un viitor independent şi prosper ca naţiuni suverane, libere de presiunile şi influenţa externă. Importanţa lor pentru UE este incontestabilă.
Din 1991 încoace, Europa de Est a trecut prin multe schimbări fundamentale. Răspândirea democraţiei, economiei de piaţă şi respectul pentru statul de drept au transformat peisajul politic. Este nevoie de eforturi adiţionale pentru a fortifica şi a dezvolta reformele care au fost deja lansate. Şi pentru susţinerea acestor schimbări, UE a propus Acordurile de Asociere, incluzând şi Zonele de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care vor oferi oportunităţi de creştere companiilor din regiune prin extinderea comerţului pe cea mai mare piaţă de desfacere din lume.
La Vilnius, liderii Uniunii Europene se întâlnesc cu reprezentanţii vecinilor noştri din Est. La această reuniune, Georgia şi Moldova parafează Acorduri de Asociere, ceea ce va fi o pagină nouă în relaţiile UE cu aceşti parteneri importanţi şi o recunoaştere a angajamentelor semnificative, precum şi a acţiunilor întreprinse de ei pentru a fi pregătiţi să facă faţă provocărilor mileniului 21.
Armenia a luat decizia de a nu se alătura Moldovei şi Georgiei în parafarea unui acord de asociere la Vilnius. Aceasta este o dezamăgire. Regatul Unit ar vrea, totuşi, să vadă Armenia în colaborare cu UE, pentru continuarea procesului de reforme, l