Noaptea de 29-30 noiembrie, numita si noaptea de Santandrei, este intr-un fel echivalentul romanesc al noptii de Halloween. Spiritele ies in lume, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se apara de rele cu vraji si usturoi.
Sunt multe superstitii legate de noaptea de SFANTUL ANDREI. Cele mai multe au legatura cu revolta, cu maritisul, dar si cu protectia impotriva spiritelor rele care bantuie printre cei vii.
Tot acum se crede ca lupii incep sa vorbeasca cu grai de om si spun lucruri ingrozitoare, iar cei care vor fi atacati in aceasta noapte se vor transforma in varcolaci.
Iata cateva TRADITII SI OBICEIURI DE SFANTUL ANDREI care se pun in practica in aceasta noapte:
-Fetele care vor sa se marite ascund sub perna un fir de busuioc, pentru a-si visa iubitul.
-La miezul noptii, fetele intorc un ulcior de lut cu gura in jos, pun pe fundul vasului 3 carbuni incinsi si rostesc o incantatie, pentru a cuceri inima baiatului iubit.
-Fetele care vor sa-si vada ursitul trebuie sa stea goale intre doua oglinzi, la miezul noptii, cu doua lumanari aprinse in mana. In oglinda din spate vor vedea scene din viitorul lor, inclusiv chipul celui care le va fi sot.
-O alta metoda pentru a afla cum arata ursitul este urmatoarea: fata tine doua lumanari aprinse in mana si priveste intr-un pahar cu apa in care a fost aruncata o verighete sfintita, pentru cununie.
-In aceasta noapte, cei care vor sa afle dezlegarea unor mistere sau enigme din trecut trebuie sa participe la un ritual bizar in cimitir. Intr-un vas cu apa descantata, ei vor vedea tot ce s-a intamplat.
-Spiritele rele nu vor avea acces in casa daca gospodinele vor intoarce seara toate canile si vasele cu gura in jos.
-Tot pentru alungarea spiritelor se agata usturoi la intrare, iar animalelor li se pune in mancare busuioc si in apa cateva picaturi de agheasma