Cometa ISON nu pare să fi supravieţuit, joi, trecerii sale la mică distanţă de suprafaţa Soarelui, au anunţat astronomii, după ce au examinat imaginile transmise de mai mulţi sateliţi de monitorizare solară, informează AFP.
"Se pare că ISON nu a supravieţuit probabil periplului său", a afirmat Karl Battams, cercetător la Naval Reseach Laboratory din Washington, la o masă rotundă organizată de postul de televiziune al NASA.
"Tocmai am privit cele mai recente imagini transmise de sateliţi şi nu am văzut ieşind nimic din spatele discului solar, iar acesta ar putea fi ultimul cui înfipt în sicriu", a adăugat el.
La aceeaşi concluzie a ajuns şi Phil Plait, un astronom care este şi editor pentru site-ul Bad Astronomy. "Nu cred că ISON a supravieţuit", a spus el.
"ISON pare că a dispărut, că s-a dislocat pe parcursul ultimelor ore", a adăugat Dean Pesnell, un fizician specializat în cercetările solare, director ştiinţific al programului Solar Dynamics Observatory (SDO), un satelit lansat de NASA pentru a observa Soarele. "Nu vedem nimic, iar SDO, la fel ca SOHO (Solar and Heliospheric Observator), sunt detectori foarte buni ai cometelor". SOHO este operat în colaborare de NASA şi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
"Sper că vom vedea în curând o altă cometă", a adăugat el.
ISON, un uriaş bloc de gheaţă şi roci, trebuia să treacă aproape de suprafaţa Soarelui, la o distanţă de 1,17 milioane de kilometri, joi, la ora 18.30 GMT, într-o zonă în care trebuia să suporte temperaturi de 2.700 grade Celsius şi să piardă 3 milioane de tone pe secundă.
Majoritatea astronomilor prevăzuseră faptul că ISON nu va supravieţui acestei apropieri de Soare.
"Cred că există poate 30% şanse ca acest lucru să se întâmple", spunea, joi, Carey Lisse, expert în studiul cometelor la Laboratorul de fizică aplicată Johns Hopkins, declarându-se însă