Numărul locurilor de muncă vacante înregistrate în trimestrul al treilea la nivel național a fost de 33.000, în creștere cu 6.500 în comparație cu perioada similară din 2012.
Datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri, 29 noiembrie, aratǎ cǎ ȋn trimestrul III 2013, rata locurilor de muncă vacante a fost de 0,78%, în creștere cu 0,08 puncte procentuale față de trimestrul precedent, iar comparativ cu același trimestru al anului 2012, s-a consemnat o majorare cu 0,15%. În ceea ce privește rata și numărul locurilor de muncă vacante pe activități ale economiei naționale, în perioada iulie-septembrie a.c., cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în alte activități de servicii (2,80%), respectiv în administrație publică (2,13%).
La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit activitățile din industria extractivă (0,05%) și respectiv producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (0,09%). Și în privința locurilor de muncă vacante, în cele două activități economice, angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forță de muncă salariată și anume 0,03 mii locuri vacante în industria extractivă, respectiv 0,06 mii locuri vacante în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat. Ca și în trimestrul precedent, în industria prelucrătoare s-a concentrat mai puțin de o treime (10.500 locuri vacante) din numărul total al locurilor de muncă vacante, iar rata a luat valoarea de 1,02%. Sectorul bugetar a însumat puțin peste o treime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.200 locuri vacante se regăsesc în administrație publică, 3.400 locuri vacante în sănătate și asistență socială, respectiv 2.600 locuri vacante în învățământ.
Potrivit INS, prin comparație cu trime