Săptămâna aceasta are loc „Making Waves“, festivalul de film românesc de la New York, odinioară susținut de ICR, acum independent. Curioși să aflăm mai multe despre cum de a ajuns o țărișoară mică precum România să aibă ditamai sezonul de film în cel mai interesant oraș din lume, am stat de vorbă cu Corina Șuteu, președintele festivalului.
Reporter: Pentru publicul care nu știe exact despre ce e vorba, ce înseamnă festivalul „Making Waves“?
Corina Șuteu: „Making Waves“ este un sezon de film românesc care a fost inițiat sub patronajul ICR New York și care, din motivele cunoscute – n-aș vrea să mai insist acum asupra lor – a devenit un festival al Romanian Film Initiative, care e o platformă deschisă co-fondată de Mihai Chirilov, Oana Radu și de către mine.
Cum de a ajuns un festival care promovează cultura românească peste hotare să fie nevoit să apeleze la fonduri private?
Anul trecut, când ni s-a anunțat tăierea de fonduri pentru programele toamnei la ICRNY, această tăiere de fonduri includea și festivalul de film românesc. Evenimentul costa mult, iar aceasta era, deci, o tăiere de fonduri esențială. Au existat două opțiuni: renunțăm la festival sau încercăm să salvăm această inițiativă care crescuse atât de frumos și de bine și care, de fapt, celebrează cinematografia românească. Noi am decis să ne asumăm acest risc.
Ce avantaje vă conferă statutul de festival independent?
Sunt mai multe lucruri ce ne sunt conferite pozitiv de statutul de privat. De exemplu, banii sunt toți acolo când începem festivalul, ceea ce este o situație foarte rară. Putem aprecia’ la dolar’ ce se va întâmpla. De asemenea, ești pus într-o stare de atenție mult mai mare față de calitatea muncii tale, de modul tău de a opera. Nu că altfel nu le-ai avea, ca profesionist, dar totdeauna există o inerție a organizațiilor care trăiesc exclusiv din fonduri de