Sfântul Calinic s-a născut la 7 octombrie 1787 şi a fost hărăzit vieţii monahale încă din burta mamei, Filofteia, care, de altfel, s-a călugărit spre bătrâneţe la Mânăstirea Pasărea.
A iubit ca nimeni altul biserica şi pravila călugărească, iar prin credinţă, a săvârşit mai multe minuni. În una din ele, Sfântului i s-a făcut milă de mulţimea oamenilor refugiaţi la porţile mânăstirii de frica turcilor şi, neavând ce să le dea de mâncare, s-a rugat cu lacrimi la icoana Maicii Domnului pentru ajutor. Nici nu a sfârşit bine rugăciunea, când în curte s-a auzit zarvă multă. Pe poarta mânăstirii tocmai intrau cinci care pline cu merinde. Oricât a încercat să afle numele binefăcătorului, nimeni nu a putut să spună cine le trimisese. Căruţaşii tăceau sau ridicau din umeri, fiecare din ei spunând că primise poruncă în vis să facă ce a făcut, semn că darul era venit cu adevărat de Sus, de la Măicuţa Domnului. După 43 de ani, fiind numit episcop la Râmnicu Vâlcea, Sfântul Calinic se va despărţi de Cernica, în timp ce monahii plângeau după el "în sunetul clopotelor, care făcea pe tot muritorul să scoată lacrimi de jale". Trebuia de acum ca de lucrarea Sfântului să se bucure şi alţii. Aşa a săvârşit Cuviosul multe vindecări miraculoase, dar, peste toate, a ridicat noi ctitorii monastice şi, mai ales, a înfiinţat la Frăsinei un cuib de călugări ascetici, punând mânăstirea sub paza Maicii Domnului şi a unui blestem, valabil până astăzi, ce interzice oricărei femei, sub orice formă şi sub orice motiv, să se apropie de zidurile mânăstirii.
Multe a făcut Cuviosul pentru oameni şi pentru biserică. Ostenit de cei 80 de ani purtaţi pe umeri şi văzător cu duhul, Sfântul Calinic şi-a cunoscut sfârşitul. Cu rugăciunea neîncetată în inimă şi socotindu-se nevrednic a mai purta sceptrul episcopal, se va retrage la Cernica, în locurile lui cele dragi,