Datele statistice disponibile în prezent referitoare la România şi Republica Moldova arată decalaje mari între cele două ţări, dar tocmai aceste decalaje pot fi transformate în oportunităţi pentru afacerile de pe ambele maluri ale Prutului.
Dacă ar avea loc în acest moment, unirea i-ar face mai săraci pe români şi (mult) mai bogaţi pe moldoveni, dar asta numai din punct de vedere strict statistic.
În cifre, Republica Moldova ar aduce României un plus de 3,5 milioane de locuitori şi o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de aproape şase miliarde de euro (4,2% din PIB-ul României), însă PIB-ul pe cap de locuitor ar scădea la 5.700 de euro.
Acum, în România, PIB/capita este estimat la 6.800 de euro, în timp ce în Republica Moldova este de doar 1.500 de euro.
Industrie: posibile relocări masive
Deschiderea graniţelor pentru business ar crea o oportunitate extrem de ispititoare pentru investitorii români, aceea de a-şi muta locul producţiei din dreapta (România) în stânga Prutului (Moldova), costurile fiind mai mici din aproape toate punctele de vedere.
Până în prezent, astfel de „mişcări“ au fost realizate doar de multinaţionalele prezente în România, şi cel mai bun exemplu este Coca-Cola, dar nu este exclus ca şi unele întreprinderi cu capital românesc să plănuiască asemenea mutări.
Desigur, pentru Republică, asta ar fi marea speranţă a economiei Moldovei, ca să nu mai vorbim de oportunitatea unor relocări masive din toată Uniunea Europeană spre această destinaţie.
Piaţa muncii: România, trambulină pentru migraţia spre Vest
În ceea ce priveşte posibila migraţie a forţei de muncă, România nu ar fi neapărat o destinaţie definitivă pentru moldoveni, ci mai mult o trambulină în vederea plecărilor spre ţările din Vest.
Avantajul apropierii teritoriale şi al limbii similare păleşte în f