România este codaşa Europei la capitolul accesului pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), arată că lista de medicamente compensate a fost actualizate în 2008. De atunci şi până în prezent, „pe lista de aşteptare” sunt peste 1.000 de medicamente noi.
Datele raportului arată că în vreme ce pacienţii români trebuie să aştepte peste 5 ani pentru a beneficia de tratamente compensate noi, bolnavii din Marea Britanie şi Germania au acces la ele imediat după ce au fost autorizate.
În Belgia pacienţii trebuie să aştepte 392 de zile, în Portugalia - 349 de zile, în Spania - 349 de zile, Italia - 326 de zile, Franţa - 289 de zile, Slovacia - 255 de zile, Finlanda - 211 de zile, Suedia - 206 de zile, Olanda - 196 de zile, Grecia - 188 de zile, Norvegia - 175 de zile, Irlanda - 157 de zile, Elveţia - 140 de zile, Danemarca - 125 de zile şi în Austria 88 de zile.
Makis Papataxiarchis, preşedintele Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a vorbit într-un interviu Gândul LIVE despre importanţa acestei noi liste de medicamente.
„Oameni care trăiesc într-o ţară învecinată, o ţară care nu este neapărat foarte dezvoltată, cum este cazul Austriei, Germaniei sau Spaniei, ci o ţară ca Bulgaria, au acces la medicamente la care pacienţii din România nu au acces”, a spus preşedintele ARPIM. Acesta a precizat că astfel pacienţii de la noi din ţară ratează oportunitatea de a trata diferite boli.
Întrebat dacă autorităţile îşi permit această nouă listă de medicamente compensate, reprezentantul ARPIM a declarat că statul trebuie să îşi stabilească priorităţile. „Într-o ţară ca România, sănătatea este o prioritate. Avem bani însă întrebarea este unde decidem să investim şi să cheltuim ba