Uniunea Europeană a pierdut Ucraina, dar ceea ce s-a întâmplat la Vilnius şi în săptămânile care au premers Summitul Parteneriatului Estic i-au făcut pe diplomaţii de la Bruxelles să înţeleagă că trebuie să fie mult mai vigilenţi şi mai uniţi pentru a câştiga bătălia cu Rusia.
Rusia a încercat în mod active şi i-a reuşit înntr-o mare măsură să perturbe procesul de aducere a ţărilor din Parteneriatul Estic mai aproape de standardele europene, prin ameninţări cu creşterea preţului la gazele livrate sau prin presiuni economice şi chiar de securitate, scrie Stratfor, subliniind totodată aşteptările reduse de la acest summit. De altfel, politica de mână forte a Moscovei faţă de foştii săi sateliţi pune sub semnul întrebării viitorul Parteneriatului Estic, provocând totodată tensiuni şi în cadrul UE cu privire la modul în care ar trebui să i se răspundă Kremlinului, constată „Financial Times“.
După glisarea spre Rusia a Ucrainei şi a Armeniei, vedetele summitului de la Vilnius au rămas Georgia şi Moldova, constată EUObserver, care adaugă însă şi o notă sceptică, anticipând că situaţia economică şi politică a celor doi campioni ai Parteneriatului Estic îi vor împiedica să înregistreze progrese substanţiale în viitorul apropiat.
„Relaţiile Rusiei cu UE trec printr-o perioadă dificilă“, constată cotidianul rus „Kommersant“, citându-l pe şeful reprezentanţei UE la Moscova, care pledează însă pentru discuţii cu Rusia pentru găsirea unei viziuni comune asupra viitorului. „ Deşi este adevărat că summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius nu va mai putea prezenta Ucraina ca fiind giuvaerul coroanei al Politicii europene de vecinătate, europenii au avut multe de câştigat în disputele diplomatice din ultimele şase luni“ scrie Jan Techau pe blocul Europa Strategică al lui Judy Dempsey.
„Acum nu mai există iluzii referitoare la car