În anul 2010, casa de copii din Bistriţa s-a nimerit într-un scandal cu nucleul tocmai în Marea Britanie. Jurnalista de la The Telegraph care a ajuns pe meleaguri bistriţene a comparat fără să ezite orfelinatul din Bistriţa cu o „bucăţică de iad”, reproşând totodată românilor că deşi s-au alocat fonduri de milioane de euro pentru a eradica astfel de instituţii, ele sunt încă în picioare.
„Nu îţi e dat adesea să ai parte de imagini din iad, însă o versiune a lor există pe o stradă din Bistriţa, în nordul României. Acolo există un loc care nu ar fi potrivit nici pentru animale, dar este „casă” pentru 35 de oameni, cu vârste cuprinse între câteva săptămâni şi 18 ani. Toţi au un anumit grad de retard fizic sau psihic. Clădirea are o încăpere mică unde 10 bebeluşi, printre care şi un copil de cinci ani palid şi suferind de malnutriţie şi unul orb de şapte ani,” preciza Angela Levin în materialul publicat în The Telegraph în anul 2010.
Jurnalista mai notează în materialul său că toţi copiii indiferent de vârstă sunt ţinuţi în paturi pentru bebeluşi, în care sunt nevoiţi să stea înghesuiţi. Aceasta prezintă şi cazul unui tânăr de 26 de ani care îşi petrecea întreaga zi în cameră pe o pătură insalubră care mirosea a urină şi fecale.
„În 2000 am vizitat România pentru a vedea ce progrese s-au făcut. A fost o călătorie traumatizantă şi a fost deranjant să văd un număr aşa de mare de copii neglijaţi, suferind de malnutriţie sau de boli precum tuberculoza, hepatita sau SIDA. Dar am crezut în asigurările Guvernului României că va închide aceste orfelinate în 10 ani (...) Luna trecută am realizat că deşi s-a progresat, 450 de instituţii cu 160.000 de copii au fost închise, România încă nu şi-a „eradicat” trecutul ruşinos. Înstituţia din Bistriţa este una din cele 256 care încă funcţionează,” adaugă Angela Levin.
Materialul publicat în T