Nu au apă curentă, nu au nici gaz, canalizare sau străzi asflatate. Dacă plouă, pe ulițele de printre casele oamenilor, noroiul este de o palmă, iar fără cizme de cauciuc, mersul pe jos nu face deloc piciorul frumos. Pentru a ajunge dintr-o parte în alta a satului cu mașina, se trece pe niște poduri din grinzi de lemn, dintre care unele putrezite, „întărite” de niște șine de fier și proptite din loc în loc de câte-o bară de metal. Ai crede că te afli într-un sătuc uitat de civilizație, de la poalele Apusenilor, dacă, la o privire de jur împrejur, în ochi nu ți-ar sări o clădire uriașă, portocalie: Căminul Cultural, un proiect de peste 2,7 milioane lei (aproape 650.000 euro).
Este vorba despre satul Tăuți din comuna Meteș, judeţul Alba, aflat la o distanţă de aproximativ 15 km de Alba Iulia. Cu o populație totală de 2.860 de oameni în toate cele 12 sate care o compun (Meteș, Ampoița, Isca, Lunca Ampoiței, Lunca Meteșului, Pădurea, Poiana Ampoiului, Poiana Ursului, Presaca Ampoiului, Remetea, Tăuți și Văleni), comuna Meteș se poate mândri cu un superlativ. În vremuri de criză, primarul Traian Nicolae Ursaleș a pornit construcția unui colos într-un colț al satului, fără doar și poate „cel mai mare Cămin Cultural din județul Alba”, un fel de „Palat al Culturii Săteşti”. E atât de mare încât în cele două case de cultură din Alba Iulia, împreună, nu intră atâția oameni cât în Căminul Cultural din Meteș.
Clădirea este realizată în proporție de aproximativ 70% și are o capacitate de circa o mie de oameni. Mai exact, aici încape mai bine de o treime din întreaga populație a celor 12 sate care compun comuna Meteş.
După „socoteala de acasă”, obiectivul ar fi avut un termen de execuție a lucrărilor de 24 de luni, din 16 decembrie 2010 până în 16 decembrie 2012, însă, la aproape un an de la această dată, lucrările nu se apropie de final. Căminul Cultural