Astronomii au anunţat că nu mai pot vedea Cometa ISON. Aceasta s-a apropiat joi, la ora 18.30, la 1,17 milioane de kilometri de distanţă de Soare.
Cometa ISON nu pare să fi supravieţuit apropierii sale de Soare la 1,17 milioane de kilometri de Soare. Aceasta este concluzia astronomilor care au examinat imaginile transmise de mai mulţi sateliţi de observaţie solară.
„Din câte se pare, cel mai probabil cometa ISON nu a supravieţuit periplului său”, a declarat Karl Battams de la Naval Research Laboratory, în cadrul unei mese rotunde organizate de televiziunea care aparţine NASA. Potrivit Agerpres, Battams a adăugat că „am văzut ultimele imagini din satelit şi nu am observat nimic ieşind din spatele discului solar, iar acesta ar putea fi ultimul cui bătut în coşciug”.
Dean Pensell, fizician specialist în Soare, responsabil ştiinţific al Solar Dynamics Observatory (SDO), un satelit care studiază Soarele, a confirmat vestea: „Nu vedem nimic, iar SDO, la fel ca SOHO (Observatorul Solar şi Heliosferic) este un detector extrem de bun de comete”.
Cometa ISON urma să treacă joi, în jurul orei 18.30, la 1,17 milioane de kilometri distanţă de Soare, fiind supusă unor temperaturi de 2.700 de grade şi pierzând trei milioane de tone pe secundă.
Anterior fuseseră formulate trei scenarii pentru trecerea cometei ISON pe lângă Soare. Potrivit primului scenariu, Ison va evita Soarele şi îşi va continua călătoria în spaţiu. Al doilea scenariu presupune că se va dezintegra într-o ploaie de meteoriţi care ar putea cădea pe Pământ, dacă nu ar fi atraşi de forţa de gravitaţie a Soarelui. Ultimul scenariu prevede ca Ison să fie atrasă de soare şi să îşi termine drumul lovindu-se de acesta şi provocând cea mai mare explozie văzută de omenire.
Cometa Ison a fost descoperită pe12 septembrie 2012 de doi astronomi amatori din Rusia şi Belarus şi este considerată „