Leacuri din lumea largă
Acnee
Florile galbene sau portocalii de gălbenele conţin - ca multe alte remedii antiacneice din comerţ - acid salicilic şi substanţe antiinflamatoare şi antiseptice. Aplicat vreme de câteva săptămâni, gelul de gălbenele poate reduce vizibil simptomele externe, calmând erupţia.
Gel de gălbenele, levănţică şi muşcată rozacee
- 10 flori de muşcată rozacee (Pelargonium graveolens) cu frunze şi tulpini
- 8 flori de gălbenele de grădină
- 20 inflorescenţe de levănţică
- 200 ml apă
- 1 plic gelatină vegetală
- 5 linguriţe votcă
- 20 picături ulei de tea tree (arbore de ceai).
Preparare
1. Se mărunţesc florile, frunzele şi tulpinile de muşcată şi se pun într-un castron mare, împreună cu cele de gălbenele şi de levănţică.
2. Se dă apa în clocot, se toarnă peste flori şi se lasă să se infuzeze 10 minute, până ce "preia" culoarea florilor. Se toarnă, apoi, într-un blender - cu plante cu tot - se mixează şi se strecoară printr-un tifon, într-un castron curat.
3. În alt vas, se dizolvă gelatina cu două linguri de apă rece şi se adaugă infuzia strecurată puţin câte puţin, ca să nu se adune cocoloaşe. Se încorporează apoi votca şi uleiul de tea tree, se amestecă până ce se obţine consistenţa unui gel şi se toarnă - printr-o pâlnie - într-un borcan pentru cremă sau într-un dozator cu pompă.
Micoza picioarelor
Câteva linguri de oţet amestecat cu usturoi turnate în apă fierbinte sunt un remediu garantat împotriva micozei picioarelor. Nu trebuie aplicat, însă, pe pielea rănită, pentru că provoacă dureri. Oţetul trebuie să stea o lună, după care poate fi folosit între şase luni şi un an. Poate fi consumat şi ca sos pentru salate.
Baie cu oţet şi usturoi
- 10 căţei de usturoi tăiaţi mărunt
- 100 g frunze proaspete d