De câțiva ani, a apărut o întreagă isterie legată de numărul necesar de calorii pe care trebuie să le consumăm zilnic. Când vine vorba de slăbire, toată lumea recomandă să se mănânce cât mai puține calorii.
Pentru a slăbi în mod normal și sănătos, nu trebuie să ne comportăm irațional cu organismul nostru și să scădem extrem de mult numărul de calorii. Dacă reducerea este drastică, efectul va fi unul negativ, organismul punând „frână” metabolismului tău. Acesta va înceta să lucreze eficient, accentul fiind pus pe descompunerea prețioaselor calorii furnizate pentru energie, lăsându-te obosit pe tot parcursul zilei.
Caloria este unitatea de măsură a energiei furnizate de o anumită cantitate dintr-un aliment (în general de 100 gr.). La origine, caloria este o unitate de măsură în fizică, fiind definită drept cantitatea de căldură necesară pentru a crește temperatura unui mililitru de apă cu 1°C.
Caloriile furnizate de alimente sunt necesare pentru:
formarea, distrugerea sau regenerarea celulelor
circulația sangvină, respirație
digestia, asimilarea alimentelor
menținerea temperaturii de 36.5°C
contracțiile mușchilor, bătăile inimii și mișcările respiratorii
Până să calculezi necesarul zilnic de calorii, trebuie să înțelegi că organismul consumă energie chiar și atunci când nu faci absolut nimic. Așadar, înainte de toate, trebuie să-ți calculezi rata metabolismului bazal în repaus total.
RMB (Femei) = 655 + (9,5 x G kg) + (1,8 x H cm) – (4,7 x V ani)
RMB (Bărbați) = 66 + (13,7 x G kg) + (5 x H cm) – (6,8 x V ani)
*G = greutatea în kilograme, H = înălțimea în centimetri, V = vârsta în ani
Citeste mai mult pe fitness-nutritie.ro
Citeste si 6 principii esențiale despre metabolism